Bloggen

Lucka 13: Ta ditt ansvar -spela inte ut ”OM-kortet”

Lucka 13: Ta ditt ansvar -spela inte ut ”OM-kortet”

Något absolut nödvändigt för att man ska utvecklas och bli bättre, och för att man ska ha roligt och trivas under sin tävlingskarriär, är att man lär sig att ta ansvar för sin egen prestation. Med det menar jag att jag som tävlingsförare inser att det är jag själv som både har ansvar för hur jag tränat, att jag valt att tävla med den här hunden i den här grenen, på den här nivån, och att det är mitt beslut att vi skulle starta på just den här tävlingen just idag. Hur vi genomför tävlingen och hur vi bemöter eventuella svårigheter som uppstår är också mitt ansvar och inget som jag kan skylla på någon annan! Vi har alltid ett val. Det var ju ditt beslut att stiga upp i morse och åka till tävlingen och gå in på planen, eller hur?

Om vi inte ser och vill ta vårt ansvar, är det lätt att vi skyller eventuella misslyckanden på någon annan –på arrangören, på domaren, på tävlingsledaren, på de medtävlande, på publiken eller på något i omgivningen.  ”Om bara inte x hade hänt så hade vi minsann…!” ”Det där hände därför att x gjorde…!”

Det stora problemet med att inte ta eget ansvar för sin prestation (utöver att det skapar grogrund till dålig stämning på tävlingsplatsen) är att då kommer vår framgång alltid vara slumpartad och styrd av yttre faktorer som vi inte kan påverka. Om vi menar att vår prestation styrs av saker som ligger bortanför vår kontroll (så som tex hur tävlingsbanan var upplagd, vad någon i publiken sa, att en hund skällde strax innan vi skulle gå in på planen etc) så kommer det leda till ökad stress och allt sämre tävlingsnerver hos mig som förare. Och sämre humör!

Vi kommer tyvärr också bli allt duktigare på att hitta ursäkter för varför det gick som det gick eftersom vi alltid blir bättre på det vi övar oss på… På köpet får vi också en effektiv inlärning av att associera tävlingssituationen med de trista känslorna som ursäkter och bortförklaringar för med sig, dvs så långt ifrån att skapa en rolig tävlingskarriär man kan komma! På sikt förstör detta ”OM” inte bara när det går dåligt utan även när det går bra. För menar vi att våra misslyckanden är omgivningens fel, så måste ju rimligtvis även våra framgångar också bara vara en slump och beroende av omgivningen.  Vi råkade bara ha tur den här gången men vem vet om vi har samma tur nästa gång… och så är tävlingsnerverna igång!

Tar du däremot eget ansvar för ditt tävlande och dina prestationer så kommer du lära dig av misstagen istället för att skylla dem på någon annan, du kommer att utvecklas både som tränare och tävlingsförare och coolast av allt –när det går riktigt, riktigt BRA för dig så vet du att inte heller det är en slump utan ett resultat av att du tagit ansvar för din prestation! Det är ju du som har tränat din hund så klokt, övat och förberett er, hållit dig till dina rutiner på tävlingsdagen och genomfört tävlingen på det sätt som bäst hjälper just din hund. En riktig vinnare!

/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

Lämna ett svar