Bloggen

LUCKA 17

Mer följsamhet idag, och då om att gå fint bredvid. Fot, kallar vissa det, men om man tävlar så kanske man vill ha ett annat slags fotgående än tävlingsmässigt när man är på promenad. Här är en video där Beatrice, genom att gå baklänges, jobbar med följsamhet hos sin valp. Som ni ser är den väldigt taggad på att följa med!

 

Drar din hund i kopplet? Att följa med när vi backar brukar hunden tycka är roligare än när vi går rakt fram, och då bygger vi upp tanken om att det är kul att följa med. Sedan, när det sitter, kan man börja vända upp. Risken finns alltid att hunden slänger sig framåt ändå, för att den är van vid det. Stanna då, och invänta kontakt. Ge godis om du tycker att det är en bra belöning, men tänk på att för vissa hundar är det belöning nog att få gå framåt. Två andra saker, förutom att stanna vid drag, som hjälper i kopplet, är detta:

-Variera inte koppellängden. Ha max två längder, helt eller halvt koppel. På så vis vet hunden vilket avstånd till dig den ska ha utan att det drar.

– Belöna all kontakt. Tjatigt värre. Men det är min erfarenhet att det är det mest effektiva sättet att få en följsam hund. 

Det videon visar kan man göra i koppel också, om man känner att kopplet är jobbigt i sig. Ibland känns det som att hunden mer har en själv i kopplet än vad man har den, och då kan det vara bra att jobba med det för att etablera att samma regler gäller vare sig kopplet är på eller inte.

Reglerna är: följ med mig så blir det kul! Alltså två sidor på myntet – hunden ansvarar för att hänga på men du ansvarar för det roliga. Det måste löna sig för hunden att följa dig! 

Vi har redan listat några tips på hur du får en mer följsam hund genom att vara oförutsägbar och rolig här, prova dem! 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar