Bloggen

LUCKA 18

LUCKA 18

Mer om inkallning! Här kommer några av mina favoritövningar!

Jaktinkallning

Denna kan vara min absoluta favorit! Går ut på att du överraskar hunden med inkallningsordet när den är ouppmärksam, och så fort den börjar komma mot dig så SPRINGER du allt vad du kan ifrån den. När du kan höra dess andning bakom dig kan du sluta springa, sätta dig ner, och belöna ordentligt! Brukar få upp fart och motivation hos hunden att komma och dessutom är det väldigt roligt!

Motivationsinkallning

Här behöver du en medhjälpare. Denna övningen går ut på att hunden får springa först när den är riktigt taggad på det. Medhjälparen håller hunden på bröstet/i selen medan du springer iväg och är superrolig. När du kallar in väntar ändå medhjälparen på att hunden riktigt kämpar för att få komma fram – då släpper han/hon och hunden får springa! Jättebra sätt att tagga igång hundar som liksom vankar fram när man kallar på dem. De lär sig snabbt att det är bäst att riktigt trycka för att få komma till matte/husse!

 

Familjeinkallning/Ping-Pong

Denna övningen behöver man vara minst två (ping-pong-varianten) för att göra. Den går ut på att man kalla hunden fram och tillbaka mellan sig. Tänk på att ha likvärdiga belöningar så att inte en blir ”populärast”, det blir rätt tråkigt för de andra. Bra övning att göra med de man vill ska kunna kalla in hunden, att husse och matte båda kan kalla, så att det inte blir att hunden bara lyssnar på en av er.

 ”Varsågod”

Min favorit när det gäller att få hunden att associera ordet med belöning. Så här gör du: 

1. Vänta tills hunden är med dig och samlad. Säg dess namn/ordet och släng en godis åt ena hållet.

2. När den precis har ätit upp – säg ordet och släng en godis åt andra hållet!

Om man vill kan man säga ”varsågod” när hunden får ta godiset, men det är inget krav. Denna övning använder jag både i kontaktövningssyfte och till inkallningen för att få många repetitioner på kort tid. 

 

Lydnadsinkallning, eller inkallning från uppställning

1. Sätt hunden och be den stanna

2. Gå så långt du tror att hunden klarar av

3. Kalla in

Klart! Belöna massor! Här kan du öva ingångar och fart också, om du vill. Tänk på att om du ska tävla detta, så vill du kanske ha ett annat ord för just denna inkallningen, så att när hunden hör det ordet så vet den att den ska göra ingång. Om du använder det på andra inkallningar kan du få slarv i dem annars. Ett litet tips!

Collar grab

En bra övning för dig som har en hund som kanske går att kalla in, men som inte vill bli kopplad. Övningen går ut på att associera att du tar i halsbandet till att det blir kul/gott. Gör såhär: ta hunden i halsbandet, säg bra och ge godis/lek. Svårare än så är det inte! Gör du det tillräckligt roligt kanske hunden slutar cirkulera två meter från dig när du kallat in 😉

Det var några favoriter. Har du någon övning som du gillar extra mycket? Skriv gärna en kommentar!

Dela detta inlägg

Lämna ett svar