Bloggen

LUCKA 19

LUCKA 19

Då var det dags för ännu en lucka om följsamhet. Fast snarare handlar det om grunden till följsamhet, som ni vid det här laget säkert förstått är kontakt. Ögonkontakt, alltså. Och den spontana kontakten är den mest värdefulla, när hunden tar kontakt med dig utan att du varken säger eller gör något för att locka den. Men om hunden aldrig tar kontakt då?

Vi har listat tre övningar nedan, och de kanske verkar lite motsägelsefulla? Vi skulle ju inte locka hunden? Nej, det ska vi ju inte. Men för att få hunden att ta kontakt alls kan det vara bra med övningar. Gör tio upprepningar av något av dessa innan promenaden, så kanske det är lättare för din hund att ta kontakt med dig under den sedan! För, om den just blivit belönad tio gånger för ett beteende, är sannolikheten större att den upprepar just det. 

 

”Fågelskrämman” eller ”T”

Stå med godis i var hand, med armarna rakt ut, framför hunden. Hunden kan stå, sitta eller ligga, men försök få olika positioner så den inte alltid förknippar kontakt med att exempelvis sitta ner. Vänta tills hunden tar kontakt, i början kan det räcka med en snabb liten blick, och då gäller det för dig att vara snabb och klicka eller säga ditt belöningsord. Gör det precis i samma sekund hunden tittar! Sedan ger du den en godbit från någon av händerna. Byt hand då och då. 

”L”

Perfekt om du vill använda klicker, för denna är precis som ovan fast med bara en arm ut. Glöm bara inte att variera vilken hand du klickar respektive ger godis med!

”Vänd om!”

Precis som ovan, fast nu kan du ha armarna längst med sidorna. När hunden äter första godbiten vänder du helt om. Om hunden söker upp ny kontakt genom att följa efter, belönar du! 

 

Som sagt, har hunden gjort sådana här övningar innan kan det bli lättare att ta till det när man, exempelvis, inte kommer framåt för att du stannar vid dragande. Har hunden det i sin repertoar att bli belönad för, blir det helt enkelt något den provar att använda. 

Imorgon mer om följsamhet! Ha det bra tills dess!

 

 

 

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar