Nu kombinerar vi de här två, alltså följsamhet och inkallning, och snackar skvallerträning! Det är något som många använder med framgång, och många är nyfikna på. Här ger vi oss på en snabbgenomgång av detta fenomen och träningssätt!
Vad är skvallerträning?
Skvallerträning går ut på att vi lär hunden att ”skvallra” på saker i omgivningen. Till exempel andra djur. Vi lär helt enkelt hunden att självmant (alltså helt utan lockande eller kallande) söka kontakt med oss så fort den ser detta. Den kopplar helt enkelt ”annat djur” = ”kolla på matte/husse”.
Vid exempelvis hundmöten blir detta väldigt effektivt. Tänk dig själv att så fort din hund ser en annan, så kollar den på dig! Det är ju drömmen för de med hundar som är lite väl intresserade, eller till och med har utfallsproblematik.
Hur gör man då?
1. Börja med att ”klicka in” hunden. Ja, klicker är bäst i detta sammanhang, men det går bra med ett ord också. Vi slår dock alla slag vi kan för klickern, då den är så fruktansvärt effektiv! Inklickningen går till så att du lär hunden att klicket betyder att ”nu är belöning på väg”. Klicka, och ge snabbt en godis. Senare behöver du inte vara så snabb, det är mest i början så hunden inte hinner göra så många andra kopplingar emellan klicket och godiset.
Gör detta på en lugn plats, typ köket, till en början och ta det senare till svårare ställen. Tänk på att innan klicket betyder något för hunden så spelar det ingen roll vad den gör när du klickar. Som sagt: huvudsaken är att den kopplar ljudet med godis. Dock är det bra om den inte alltid håller samma position, exempelvis sitt, under hela inklickningen. Då kan den istället koppla ljudet till att sitta ner. Variera därför mellan att stå still, att röra dig, att sitta ner själv, så tar förmodligen även hunden andra positioner.
Du vet att hunden fattar vinkeln när den börjar dregla så fort du klickar! 😉
2. Börja använda på promenader. När hunden ser någonting du vill att den ska ”skvallra” på, klickar du och ger godis (snabbt som ögat, innan en negativ reaktion hinner komma). I början kan du behöva gå fram till hunden och sätta godiset framför dess mun för att den ska släppa fokus på det andra som lockar.
3. När detta sitter och hunden förväntar sig ett klick och belöning vid synen av något speciellt, kan du börja vänta med klicket, och se om hunden självmant kollar på dig. I så fall är det superbra, klicka – och belöna ordentligt!
Det är viktigt att du lägger mycket tid på steg två, så att det verkligen blir en positiv upplevelse för hunden. Utmana inte för snabbt, särskilt inte om din hund reagerar starkt vanligtvis.
Att tänka på:
– Bra belöningar!
Vi har tidigare tipsat om mjukost eller andra tuber med långvariga belöningar. De är super här, för med dem kan man gå och belöna samtidigt som man går förbi det intressanta/triggande. Överhuvudtaget är det bra om du kan ge en belöning som är grymt kul för hunden, utan det blir det ju inte någon utkonkurrens av triggern.
Lek fungerar också, har du en hund som verkligen engagerar sig i lek kan du använda det här.
– Avstånd!!
Många frågar sig om skvallerträning fungerar på just deras hund, eftersom det verkar som att hunden direkt låser sig och inte verkar höra klick, belöningsord eller ens lockande med godis. Där är avstånd en avgörande faktor. Vid tillräckligt stort avstånd behöver hunden inte låsa sig och du får tillfälle att belöna. Undvik sedan situationen, det blir en belöning i sig! Gå åt sidan, vänd eller göm er lite så att ni inte behöver flera ”möten” i ett.
Detta var en ”Skvallerträning 101”, hoppas att den givit en bra överblick och guide i hur det fungerar. Skriv gärna en kommentar om du provat, eller kommer att prova nu, och hur det gått/brukar gå! Vi vill höra 🙂
Nästa lucka är i en ny vecka, med nytt tema – det ser vi fram emot!