Bloggen

Lucka 21: Gilla läget! Hitta träningen på tävlingen.

Lucka 21: Gilla läget! Hitta träningen på tävlingen.

Även om vi tränar flitigt och även om vi försöker förbereda oss klokt, störningsträna både oss och hunden, öva både detaljer och helhet och tävlingsträna på att genomtänkt sätt, så kommer det alltid att uppstå saker på tävling som vi inte kunnat öva på eller förbereda oss för. Det är då det gäller att mentalt ställa in sig på att gilla läget och att hitta träningen på tävlingen!

Jag tycker detta med oväntade eller svårarrangerade störningar/händelser/upplägg faktiskt är en del av tjusningen med att tävla. Varje tävling ger oss fantastiska träningsmöjligheter på ett sätt som vi skulle ha mycket svårt att skapa själva. Kan jag bara som förare släppa tanken på att ”idag ska vi PRESTERA” och inte tänka på att det är just idag som vi ska klara av en uppflyttning eller höja vårt kvalpoäng eller vad det nu är vi kan sikta mot, utan istället skifta fokus och ha inställningen ”idag ska vi utnyttja tävlingen till att lära oss mer!” så kommer en massa av de sakerna som skulle ha stört och stressat dig på sikt istället inspirera och utmana dig.

Försök att se tävlingen som ett framdukat smörgåsbord där arrangören bjuder er på en massa olika trevliga utmaningar och erfarenheter att lära er av. Saker som du annars skulle ha missat att checka av i din eller din hunds träning och utveckling! Vilken lyx! Kanske skulle ni haft en större chans att prestera prickfritt utan just dessa utmaningar men då hade ni å andra sidan missat erfarenheten och lärdomarna och utvecklingen som svårigheterna kan ge, dvs ni hade missat en del av det som hjälper er vidare på lång sikt. För det viktiga är väl inte hur bra du är idag utan hur bra du kan bli?

En viktig del i att lyckas gilla läget och hitta träningen på tävlingen, är att inte tillskriva den enskilda tävlingsstarten större betydelse än den har. Visst, det finns enskilda tävlingar som man väldigt gärna vill lyckas göra sitt bästa på, men de allra, allra flesta tävlingar är faktiskt bara en i mängden och inte ett dugg viktiga på lång sikt. Det ni faktiskt presterar idag säger inte heller något om vad ni kan prestera i morgon eller om en månad eller om ett år –men din inställning till hur ni presterade kan däremot göra det!

Så, fundera ett tag hur det skulle kunna påverka dig och din hund och ert tävlande om du när ni ställs inför nya störningar eller utmaningar på tävlingsdagen, istället för att avskräckas och hetsa över att ”idag blir det skitsvårt att ta de där poängen!” istället lyckades se det som träning och tänka ”Å, idag har de förberett så vi ska få öva oss på den här störningen, det blir en nyttig erfarenhet för oss!”. Det kan låta klämkäckt men jag lovar att övar du dig på det så kan du få in den inställningen! Här hjälper det tex hur du pratar med andra innan din start, ältar ni svårigheter och skapar en negativ inställning, eller väljer du att vara en av dem som höjer stämningen istället genom att lyfta fram vilken rolig utmaning detta ska bli? Har du den inställningen till de störningar och utmaningar som du hunnit se innan start, tror jag att du också lättare kan tackla de överraskningar och oväntade saker som råkar ske under tiden du tävlar och se även dem som bara träning!

Här kommer tre saker som skett på tävling som jag inte kunnat eller bara inte tänkt på att öva på innan:

-Att det dyker upp en joggare som springer framför fåren på banan.
-Att lyset släcks två gånger under mitt heelworkprogram och det blir helt svart i lokalen.
-Att det dyker upp en helikopter som lägger sig och hovrar mitt över lydnadsplanen samtidigt som vi kör dumrutan (sitt, stå, ligg under marsch ) så jag inte hör tävlingsledaren.

Alla tre händelserna har på sitt sätt bidragit med en liten bit i det stora pusslet att utvecklas och lära sig mer som hundtränare och tävlingsförare. Och de har dessutom blivit bra historier att berätta efteråt! Så öva på att gilla läget och att hitta träningen på tävlingen, så kommer du både utvecklas mer och få fler galna minnen att skratta åt när du ser tillbaka på ditt tävlande!

/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

Lämna ett svar