Bloggen

Lucka 22: Vem är viktigast på tävlingsdagen?

Lucka 22: Vem är viktigast på tävlingsdagen?

En orsak till att folk blir nervösa och stressade av att tävla tror jag är att man lägger fokus på fel saker och tänker för mycket på vad domaren, de medtävlande, eller publiken ska tycka om det vi presterar. Men vem är den allra viktigaste på tävlingsdagen? Jo, din hund! Om du inte vill det, behöver du varken träffa domaren, tävlingsledaren, de medtävlande eller publiken igen (OK, om du råkar bo ihop med någon av dem så blir det lite krångligare men det är ganska sällan man bor ihop med domaren i alla fall! 😉 ) men din hund tänker du förhoppningsvis leva ihop med och umgås med i många år till, så hur den upplever tävlingsdagen bör vara ditt prio ett, inte vad du inbillar dig att domaren eller någon annan tycker!

Om du ser det som din främsta uppgift under tävlingsdagen att hjälpa, stötta och styra din hund på bästa sätt så kommer du behöva fundera igenom vad hunden behöver under dötiden på tävlingen, under uppvärmningen inför prestationen, när ni strax ska gå in på banan, under inmarschen, under tiden ni presterar oavsett om det är en tävlingsform som pågår i ett eller om det är en tävlingsform där det ingår att ofta ställa om till nya uppgifter, samt självklart att du först och främst tar hand om din hund efteråt när ni gått av banan. Kort sagt, att du ser som din uppgift att skapa ett så trevligt minne av tävlingsdagen som möjligt för din hund.

Koncentrerar du dig på det, kommer du hitta flera uppgifter för dig själv att sköta både innan, under och efter ditt tävlande och eftersom vår hjärna inte klarar av att tänka på flera saker samtidigt så kommer koncentrationen på dina uppgifter inte bara hjälpa din hund att få en trevlig upplevelse av tävlingsdagen –det kommer också hjälpa dig själv genom att du inte har tid att fundera på hur nervös du känner dig!

Så sätt dig och försök se tävlingsdagen med din hunds ögon, vilka svårigheter och utmaningar finns det, vad skulle din hund be dig om att få hjälp med om hen kunde tala? Kanske att få komma till tävlingsplatsen i god tid och hinna bekanta sig med allt runt omkring? Kanske att du hjälper den att hitta en ostörd plats där den kan vila och koppla av? Kanske att du håller lite extra avstånd till något? Kanske att du är extra lugn och tydlig i dina förberedelser? Att du inte tittar på betygen eller sneglar mot domaren utan istället verkligen bekräftar för din hund hur duktig du tycker den är oavsett vad resultatet blev?

Ju mer du lägger fokus på att din hund ska ha en bra upplevelse av att tävla och att försöka vara den bästa föraren för din hund, desto mindre har du tid att känna efter hur nervös du är och desto lättare blir det att även prestera riktigt bra! Får du din hund att känna sig som en vinnare dröjer det inte länge förrän även domarna tycker att ni är det!

/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

Lämna ett svar