Bloggen

Tävla – ett sätt att få information! (Med filmklipp)

 

Detta är inte ännu en lydnadsfilm på när allt är perfekt. Detta är en lydnadsfilm på ett ekipage som älskar att tävla lydnad tillsammans och ha party på planen. Detta är en film på en förare som blir lika glad för en 10:a som en 0:a och en hund som precis som alla andra hundar skiter i vilka betyg den får.

Detta är alltså filmen från vår senaste lydnadstävling. Jag skulle kunna vara bitter på att vi var en halv hund längd (mer eller mindre) ifrån ett första pris. Jag skulle kunna säga om vi bara ens hade fått en femma på rutan istället för noll så hade vi haft ett första pris, eller om några av de andra poängen varit lite högre.

Men nu var det inte så vi nollade rutan och hade låga poäng på fritt följ och fjärr, därför fick vi inget första pris. Tråkigt nog har det tyvärr varit en noll på varje tävling av de tre (vanliga) vi gjort i eliten som gjort att vi missat första priset, det skulle jag också kunna vara bitter för.

Men jag är inte bitter, jag älskar att tävla med Lystra oavsett hur det går. Och det som har gett poängavdrag eller nollor tar jag med mig hem och tränar vidare på. Jag kan säga att sedan första starten i eliten har jag fått mycket bra information om hur jag behöver lägga om vår träning samt saker vi behöver träna på och jag tycker faktiskt att det är det som är det roliga. 

En anledning till att jag valt att sluta/pausa från rallylydnaden är just pga att jag känner att vi inte utvecklas eller får några utmaningar. Vi har legat på en ständig jämn nivå med 95 + i poäng från nybörjarklass och upp till mästarklass, där vi kvalat till SM, tagit oss till final och placerat oss topp 10 i tre år. Det har alltså inte känts som om vi har så mycket kvar at ge där.

Så att stöta på utmaningar nu i elitklassen i lydnaden tycker jag bara är roligt, självklart frustrerande ibland men det utvecklar oss så mycket. Jag försöker att inte ta ”misslyckandena” så allvarligt utan bara se det som ren information, som jag sedan analyserar och därefter gör en plan över vad vi behöver träna på.

Jag har fått många roliga saker att träna på sedan vår första start i eliten:

 • ·      Tejpbitar som konring (Lystra var övertygad om att de skulle apporteras, tejpbitarna alltså)
 •     Hålla fokus framåt när apporterna i dirigeringen läggs ut. 
 • ·      Gå i Z:at med rutan som störning (En tävling gick vi första sträckan i Z:a mot  rutan och Lystra var då övertygad om att hon skulle få springa till rutan)
 • ·      Stadga vid skick till rutan från kon (Så tråkigt att vänta när man vet vart man ska)
 • ·      Aktivt söka rutan vid momentrutin
 • ·      Inte lyssna på tävlingsledaren i Z:at, inte ens på tredje kommenderingen
 • ·      Gått tillbaka till att ha ligg direkt i rutan istället för att stå först (Hon har helt fel teknik när hon vänder sig på stå, som jag inte lyckats träna bort. Så istället har vi gått tillbaka till ligg) 
 • ·      Göra inkallningen från bredvid ruta för att sedan skicka till ruta och ändå hitta sin punkt
 • ·      Bättre bakåt sitt i fjärren från stå
 • ·      Öka suget för att vinkla utåt i dirigerings apporteringen
 • ·      Minska belöningsförväntan i fjärr och öka öppenheten

Allt detta är alltså information som jag fått från våra tre tävlingsstarter i eliten, som vi behövt träna på/träna om. Förutom detta har vi ju alla saker som jag får fram genom träningen.

Nu har vi inga fler tävlingar inbokade på ett tag, och jag vet inte när vi kommer kunna starta nästa gång. Först har vi en utlandssemester som väntar och därefter en beräknad födelse för en ny (mänsklig) flockmedlem, så innan och efter det vet jag inte riktigt hur livet kommer se ut. Men det jag vet är att jag med hjälp av den informationen jag fått av våra starter har massa bra saker att träna på tills det blir dags att starta igen.

Jag ser fram emot en vår för att kunna träna mer regelbundet ute och träna på alla de brister som kommit fram under våra starter.

Normal 0 false false false SV JA X-NONE

Så länge hälsan är med oss: Vi kan, vi vill, vi ska! Ni har inte sett det sista av oss ännu, vi har mycket kvar att ge och långt ifrån att ge upp.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar